
Avui entrevistem a la Sandra Uve👩💼, autora d’un llibre que he tingut ocasió de llegir, ja que la Núria Salan👩🔬, científica entrevistada anteriorment, ens el va regalar🎁. Aquest és el llibre titulat Supermujeres Superinventoras👩🏭.
Hola Sandra! Explica’m algunes coses sobre tu.
“Hola Sança, gràcies per donar visibilitat al meu projecte amb aquesta xerrada. Sóc il·lustradora, escriptora i divulgadora científica. Treballo des del 2015 en el projecte SuperDones SuperInventoras. Un projecte educatiu i reivindicatiu que té com a objectiu donar a conèixer l’obra de milers de dones científiques de la història. El projecte té diverses peces creatives i divulgatives en marxa: el llibre esmentat, les exposicions itinerants, els tallers en centres educatius i les conferències.“

Explica’m alguna cosa sobre el teu llibre.
- Quan vas saber que volies fer un llibre com aquest?
“Quan va començar la investigació del projecte. Sortien dones de tot arreu com bolets. Havien estat soterrades per la societat, sense drets polítics (a expressar públicament les seves necessitats essencials), ni civils (a patentar un invent) ni socials (a l’educació superior). Ningú les coneixia perquè mai les hi havien inclòs com a temari educatiu: no surten als llibres de text. Els seus descobriments, les seves històries conformen el 50% de la nostra història, de la història de la ciència, i no surten enlloc. Quan tenia més de tres mil dones catalogades, una de les exposicions en marxa i vaig començar a fer els tallers a escoles de primària, vaig pensar que ens faltava “el llibre”. Era l’única manera d’arribar a les escoles.”
“Vaig presentar a Planeta una proposta de llibre il·lustrat amb un text d’investigació, amb dades contrastades i reunint per primera vegada totes les dades d’aquestes dones: així tindrien a les escoles un llibre de text per consultar. “SuperMujeres SuperInventoras”, no és un llibre de contes: és un volum de consulta per conèixer a totes aquestes fantàstiques dones que van lluitar contra tot per aconseguir el que volien: canviar la seva vida i canviar el món.”
- Algú et va impulsar a fer-lo?
“Si vols fer alguna cosa, i que estigui bé, l’has de fer tu mateixa. La proposta que vaig presentar a Planeta portava tot: des de la portada i les guardes, fins al disseny i els tipus de lletra, la composició, el packaging, els texts que acompanyen al llibre: tot. Necessitava que alguna editora s’enamorés del meu projecte completament. I aquesta persona va ser el cap de Lunwerg, segell de l’editorial Planeta.“
- Va ser difícil trobar informació sobre les dones? Per què?
“Complicadíssim. Tota la informació estava soterrada, moltes no sortien al cens. Els seus invents estaven registrats sota noms diferents. Ningú parlava d’elles: ni la comunitat científica ni ningú. Per la societat eren dones que havien de fer el que estava estipulat socialment: dedicar-se a la casa i a la família. Pel món d’abans de la meitat del S.XX, les dones intel·ligents eren perilloses, per tant la millor manera de controlar-les era negant-lis els estudis (dret social), els diners (dret civil), i la veu pròpia (dret polític). El feminisme és política i control social, darrere de qualsevol discurs o vida personal, en aquest tema sempre parlem de drets essencials.“
- T’ha portat problemes (en l’àmbit de temps…) fer el llibre?
“No. Per mi ha estat un regal de la vida poder donar veu a totes aquestes persones, DONES. Cadascuna m’ha donat forces per continuar quan pensava que m’havia estancat. Si elles que ho tenien tot en contra, van aconseguir el que volien, nosaltres al S.XXI, només ho hem de fer. Treballar. Estudiar. Aconseguir-ho. Elles són els nostre referents.”

©Sandra Uve 2020 www.sandrauve.com
- La bossa on va el llibre és molt particular. Com se’t va acudir fer-la?
“Sóc creativa. Treballo creant idees. I quan em ve una de bona, l’he d’aprofitar. Teníem a la Margaret Knight, inventora de les bosses de paper amb anses i de la màquina per fer-les. I vaig dir: fem-ho. I Lunwerg encantat.”
- – Em pots dir quin tipus de dones has posat en aquest llibre tan especial?
“És un llibre de científiques i enginyeres. De les 95 que conté, més de 70 són científiques en diferents branques: física, química, medicina, biologia, matemàtiques, sociologia… Hi ha també moltíssimes enginyeres.“
I si et pregunto sobre opinions personals, que em respons?
- Quina és la teva Supermujer Superinventora preferida?
“Difícil. Però em decanto per Rosalind Franklin, Mae Jemison i Margarita Salas.“
- Que diries a les nenes i noies que volen ser inventores?
“Es pot inventar des de petits. Qualsevol idea genial pot ser susceptible que convertir-se en una bombeta que canviï el món. Han de creure en elles mateixes, en les seves idees, i en la seva capacitat d’aconseguir-ho. Han de patentar al seu nom, perquè és una propietat que dóna independència econòmica, per tant independència social. Però per sobre de tot, la millor arma que pot tenir una noia o un noi és la formació: és l’única cosa que mai us podrà treure la societat. Tota la informació que podeu ficar al vostre cervell significa poder. PODER per aconseguir el que vulgueu.“
👩🏭📖
Moltes gràcies per el teu temps!
Sança
Molt interessant.
Tota una historia soterrada.
M'agradaLiked by 1 person
Reblogged this on and commented:
Estic molt orgullosa de que noies com la Sança, 12 anys i futura supercientífica, m’hagin entrevistat. Aquí teniu el seu extraordinari blog.
M'agradaLiked by 1 person
😍🥰
M'agradaM'agrada
Molt interessant. Felicitats, Sança!
M'agradaLiked by 1 person
Que guai Sança el blog, felicitats!! 😘😘
El vie., 1 may. 2020 a las 13:32, Ciència per Tothom () escribió:
> Sk10Cat posted: ” ©Sandra Uve 2020 http://www.sandrauve.com Avui entrevistem a > la Sandra Uve[image: 👩💼], autora d’un llibre que he tingut ocasió de > llegir, ja que la Núria Salan[image: 👩🔬], científica entrevistada > anteriorment, ens el va regalar[image: 🎁]. Aquest és el llibre titulat > Supermujeres Sup” >
M'agradaM'agrada